Skip to content

Contact: +31 (0) 6 81 35 38 15

Contact: +31 (0) 6 81 35 38 15
wim.lones@floating-grocer.com

Hoemaakjenouzo’nmodelwim? (4)

Photo by Samuel Zeller on Unsplash

Verwijzingen naar ander Blad

Eerst een kleine verklarende woordenlijst. Voor velen is het wellicht duidelijk, maar ik raak zelf nog regelmatig in de war, vandaar.

Map

Een Excel-bestand heet ook wel Map (of Werk Map, in het Engels Work Book).

Blad

De diverse tabs heten Bladen (of Werkbladen, in het Engels Work Sheets).

En nou over de manier van verwijzen

De theorieën verschillen over het gebruik van verwijzingen naar een ander blad in een formule (een verwijzing naar waarde in een ander blad dan het blad waarin de formule staat). Penelope Lynch heeft als richtlijn: een ‘off-sheet’-verwijzing is niet principieel verkeerd.

De richtlijn van FAST (www.fast-standard.org ) zegt dat de waarden die in een formule in een blad worden gebruikt ook op datzelfde blad zichtbaar moeten zijn, en wel zo direct mogelijk boven de regel waarop de formule staat.

Stel je wilt in Blad2 berekenen hoeveel 10 boeken kosten en dat daarvoor de volgende gegevens staan in het blad ‘Input’:

Als je in de formule in Blad2 verwijst naar de waarden in het blad Input bespaar je een paar regels in Blad2. De formule zelf wordt wel iets langer, vergeleken met de FAST-manier.

Mijn ervaring is dat de FAST-manier inderdaad het aantal regels (en dus de omvang van je model) groter maakt. Bij een uitgebreid model is dat zelfs significant.

Het gemak van het inzicht weegt hier echter ruimschoots tegen op. Vlak bij de formule in Blad2 zie je immers direct welke waarden er in de formule zijn gebruikt. Dat is een groot voordeel, zeker bij het gebruik van meerdere waarden in die formule.

Bovendien is de uiteindelijke formule in Blad2 korter dan bij gebruik van ‘off-sheet’ verwijzingen naar het blad Input. En ook dat is een groot voordeel.

 

Scroll To Top