Skip to content

Contact: +31 (0) 6 81 35 38 15

Contact: +31 (0) 6 81 35 38 15
wim.lones@floating-grocer.com

Hoemaakjenouzo’nmodelwim? (3)

jan-antonin-kolar-1200900-unsplash

Een voorbeeld van het gebruik van namen in Excel is het berekenen van de commissie voor accountmanagers. Als er in een formule ‘wim_commissie’ wordt gebruikt is dat een vanzelfsprekende naam, zolang er niet meer  ‘Wimmen’ bij het bedrijf werken natuurlijk.

Bij een uitgebreid model voor projectfinanciering is het nagenoeg onmogelijk om de lijst met namen overzichtelijk en begrijpelijk te houden. Het aantal variabelen voor stadsverwarmingsprojecten loopt al gauw in de vele tientallen, als het al niet honderden worden. Zie dan maar eens een logische namenlijst voor al deze variabelen te maken.

Een bijkomend nadelig effect van het gebruik van namen is dat de bouwstenen van een formule met namen stukken lastiger zijn terug te vinden. Dat is eenvoudiger als de celreferenties in die formule staan. Bij het gebruik van een naam is er vaak een tussenstap nodig, via de lijst met gebruikte namen. Bovendien is het bij gebruik van een Excel-naam in een formule niet in één oogopslag duidelijk naar welke cel of reeks van cellen zo’n naam verwijst. Daarvoor moet altijd de tussenstap via de namenlijst worden gemaakt.

Een efficiency-nadeel van het gebruik van formules met namen is de beperkte kopieerbaarheid van deze formules. Met de juiste celverwijzing is een formule gemakkelijk te kopiëren met behoud van de juiste verwijzing, bijvoorbeeld: een formule op regel 8 maakt gebruik van een waarde in cel A1, als die formule wordt gekopieerd naar regel 9 maakt die formule automatisch gebruik van een waarde in cel A2. Als er in plaats van A1 een naam wordt gebruikt, zeg “naam_1” dan leidt dezelfde kopieer-actie tot een formule op regel 9 die nog steeds verwijst naar de waarde in cel A1. Natuurlijk is het mogelijk om de formule aan te passen door te verwijzen naar “naam_2”, maar het kost tijd (en die is er altijd te weinig) en is foutgevoelig.

Lees hier meer over relatieve en absolute celverwijzing in Excel

Scroll To Top