Skip to content

Contact: +31 (0) 6 81 35 38 15

Contact: +31 (0) 6 81 35 38 15
wim.lones@floating-grocer.com

Hoemaakjenouzo’nmodelwim? (2)

Excel is een rekenbladprogramma, waarin formules worden gebruikt om invoer (waarden) om te zetten in uitkomsten. Daarvoor zijn formules nodig, soms véél formules.

Om het overzicht te behouden is het essentieel om die formules leesbaar en begrijpelijk te maken. Daarvoor bestaan een aantal handvatten:

Gebruik spaties in formules, dat doe je tenslotte ook tussen de woorden in een zin

De oude Grieken schreven hun teksten in hun tijd zonder spaties. Voor de historische toelichting verwijs ik graag naar: Wikipedia, over spaties

Nou leven we niet meer in de oud-Griekse tijd, schrijven we onze zinnen mét spaties en ik kan dan ook van harte aanbevelen: doe dat ook in Excel-formules. Een klein voorbeeld te verduidelijking:

Als de formule er zo uit ziet: +J222–J218/J233 is die herkenbaar, maar met een paar spaties, voor en achter het min- en deelteken maakt het geheel meteen een stuk overzichtelijker:

+ J222 – J218 / J233

Maak formules kort en zo eenvoudig mogelijk, gebruik een aantal, zichtbare(!) tussenstappen.

Een duidelijk voorbeeld van een formule die te lang is zie je hier (Bron: F1F9):

No alt text provided for this image

Iets minder overtuigend, maar toch erg lang is deze:

=ALS(J$222=$G225;$C225;ALS(J$222>$G225;ALS.FOUT(ALS((J$222-$G225)/$D225=INTEGER((J$222-$G225)/$D225);$C225*$F225;0);0);0))

Het is natuurlijk allemaal superslim bedacht en uitgevoerd, het grote nadeel is dat iemand anders de formule niet snel zal doorzien, laat staan begrijpen en dat je die zelf, na een paar dagen (uren?) ook niet meer doorziet.

Het gebruik van een aantal logische tussenstappen is dan ook aan te raden. Elke tussenstap levert het resultaat op van een deelberekening uit bovenstaande formule en staat op een aparte regel. De uiteindelijke formule is kleiner dan hierboven weergegeven en verwijst naar de zichtbare resultaten van de tussenstappen.

Gebruik in formules geen waarden die kunnen wijzigen

Waarden in formules gebruiken is ronduit gevaarlijk. Voor een eenmalige berekening is het natuurlijk prima, maar voor een rekenmodel is het not-done, je vindt zo'n waarde immers nooit meer eenvoudig terug en vergeet dat die ergens diep in het model verscholen zit.

Een voorbeeld: Vermenigvuldigen met -1 om een negatieve waarde uit te rekenen, dat kán, maar ‘1,1245’ (de wisselkoers tussen Euro's en Dollars van 14 juni 2019) in een formule gebruiken kan juist niet. Die waarde hoort in een apart invoercel te staan en de formule waar de waarde wordt gebruikt verwijst naar die cel.

Scroll To Top